Madde Blomquist

Kategori: Recept

Matlagning med tips på enkel förändring!

Hej på er! Idag när jag äter lunch hemma (äter vanligen på mitt arbete) så lagade jag till något mycket enkelt, gott och nyttigt. Då jag tränar och nu ska studera en hel del så behöver jag rätt form av energi till kroppen, "kroppens bensin" som barnen på jobbet säger ;) Sen kanske jag just idag inte fick i mig exakt rätt mängd, men jag har fått i mig av bra beståndsdelar i kostcirkeln och tänkte dela med mig av ett enkelt tips till er!

Många skippar kolhydraterna i sin kost, av olika anledningar. En tid gjorde jag också det och än idag äter jag mindre kolhydrater men jag inser också dess värde. När jag tränar hårt och behöver energi så är faktiskt ris, pasta och potatis en nödvändighet. Dock avstår jag helt från pasta för magens skull. Men ris och potatis äter jag, mest ris ska jag erkänna :) Jag är den som inte vill förbjuda livsmedel utan istället kontrollera dess mängd. Och mitt enkla tips idag är just mängden ris och hur den lätt kan minskas men inte uteslutas.

Jag kokade ris, broccoli och morötter Hackade broccolin och morötterna och blandade ihop det med riset. På så sätt får jag i mig ris och dess kolhydrater, men i en mindre mängd och dessutom med grönsaker som är nyttiga för kroppen. Till detta stekte jag kyckling och grönsaker finhackade samt smaksatte med lite kycklingfond (en som är fodmap-fri för ibs-magar) och vips så hade jag en enkel rätt innehållandes massor med grönsaker, protein och en mindre mängd kolhydrater.

Jag är ingen näringsexpert eller kostrådgivare, ska dock läsa näringslära nu kommande läsår. Men ett sunt förnuft kan finna nyttigare val och lätta förändringar för att minska något, utan att som sagt utesluta det. En allsidig kost är av vikt för mig, regelbundna måltider och mellanmål är något jag mår bäst av. Det är dock olika för alla, men jag delar gärna med mig av ett enkelt tips. Du kan använda det på ditt sätt, broccoli och morötter kanske inte tilltalar dig alls. Men tomat och paprika kanske gör det, eller haricoverts eller ärtor. Välj själv :) Smaklig måltid!


Hemmagjord burgare med tillbehör, enkel och god middag!

Ibland slår fantasin och viljan till! Tog tag i saken och lagade en mycket god middag till mig själv (en matlåda också!).

*Burgare på nötkött och kryddor, stekt och toppad med riven ost (tog vad jag hade hemma)
*Potatis-strips, morotsstrips (i ugn, osaltade för min del)
*Dressing på ketchup (sötad med stevia), majonäs och senap
*Valfria
grönsaker


Fodmap-vänlig mat och kan enkelt anpassas till den som ska äta!

GOTT GOTT I GOTT GOTT!

Nacho saturday

Igår efter en vända i skidspåret gjorde jag mig en ganska tidig middag. Tacos var tanken men det slutade med en nachotallrik.

Jag är en galen gottegris men försöker att emellanåt undvika socker i största mån. Dessutom har jag en ibs-mage som är känslig för det mesta, bland annat lök. Så av den anledningen använder jag inte den vanliga tacokryddningen man köper i affären, utan gör min egna. Nu ska inte jag ta åt mig äran för detta recept, men jag vill dela med mig av det till er som vill prova. 

Tacokrydda utan socker och lök:
3 msk anchochilipulver
2 tsk paprikapulver
3 msk spiskummin
1 1/2 msk salt (jag tog 1 1/2 tsk)
1 tsk oregano
(för den som vill: 2 tsk socker)
Blanda och förvara i burk med lock.
2 msk krydda (och 1 dl vatten om man så vill) till ca 400-500 g köttfärs.

Bara testa på! Finns många varianter av kryddmixer på nätet, det bästa är att prova sig fram. Denna fungerar i alla fall enligt Fodmap och för ibs-magar :)

 

Frukost och middag enligt Fodmap

Startade min första fodmap-dag med en frukost bestående av:

laktosfri lättfil
chiafrön
linfrön
valnötter
blåbär

Middagen idag var matlåda från gårdagens matlagning.

Ris och kycklinggryta innehållandes:

kycklingfile
paprika
morötter
zucchini
laktosfri matlagningsgrädde
kycklingfond från Bong
svartpeppar
paprikapulver
stekt i olja/smör

 

Det är helt nytt detta, laktosfritt, glutenfrit, totalt lökfritt och en massa mer. Men jag ska ge det min ärligaste chans jag kan och ser fram emot det! 
Imorgon får ännu en matlåda av åvanstående hägra då dagen väntas bli lång och på vift. Sedan hoppas jag många fler recept ska komma fram ur mig :)

Smoothies

Pratade frukostar på jobbet idag och jag är ju ganska svag för smoothies så jag tänkte, när jag ändå bara sitter i sängen och vilar, att jag kunde ladda upp lite smottie-foton! Jag kan inte säga exakta recept för jag minns de inte helt och kör ofta på måfå men i sin helhet så innehåller de oftast:

1/2-1 banan
1-2 dl frysta bär
1 rått ägg
(och NEJ, det är inte äckligt! Många tvekar direkt de hör detta, men ägget binder, ger protein och ger ingen speciell äggsmak)
1-2 dl vatten

Ibland blandar jag i proteinpulver och tillsätter i så fall extra vatten,. Ibland kvarg, fryst bladspenat, färsk frukt eller färska bär. Om jag vill ha en extra mättande smoothie är det inte fel att ha i havregryn! Och det bästa med smoothie är att experimentera, smaka av och tillsätta om så behövs. Det är bara att testa sig fram!

 

(Använder i största mån ekologiska produkter).

 

 

Enjoy and feel inspired!