Madde Blomquist

Kategori: Recept

Påskgott i massor!

Hade släkt på besök så lagade en Flygande Jacob, både fri från gluten och mjölk! Allt för mig och min kusin skull som har krångliga magar. Men det blev gott och var superenkelt. Kyckling, bacon, banan och cashewnötter är innehåller och såsen är gjord på kokosmjölk och chilisås. Till det jasminris och en frisk sallad. Mycket gick åt men blev lite över till matlådan också ;)

Efterrätten ena dagen blev jordgubbar och melon, lite lättare och nyttigare val. Efterrätten dagen därpå, efter mammas påskbord blev den stora godisskålen ni ser nedan :P Innan dess var vi ute en sväng igår och såg oss omkring i stan och sol, blåst och snöfall växlade om vartannat. Rena rama aprilvädret! Sedan tog vi en lätt lunch ute på Syndbyholms gästhamn, de flesta åt våfflor men jag tog lite räkor istället :) En skön påskhelgen med lite släkt på plats, men nu väntar vardagen igen. Ja, imorgon! Ledig måndag ska förbli ledig även om saker behöver göras....!

Torsdag, torsdag, torsdag

Startade denna torsdag med lite sovmorgon och sedan ett träningspass från piiiiip! Fast det var riktigt kul och givande, men mina nerver verkar vilja spela spratt med mig emellanåt. Efter benövningarna skulle jag köra biceps-curl men kunde knappt stå för mina fötter och ben skakade. Vilket de sedan fortsatte göra resten av passet. Jag börjar känna redan nu i kroppen hur öm den kommer bli, så lite värme och stretch här hemma under eftermiddagen blir det garanterat!

Lunchen intogs efter träningen och sedan har studier stått på schemat. Kostbiten är i fokus just nu, det är den som känns svårast att verkligen lära sig fakta i. Dock anser jag inte att all fakta är nödvändig att veta, mycket gällande kost är att finna anpassningar som passar för mig och dig. Vi kan välja att lägga till mer av det bättre och öka den biten ochs kära ner på det som är lite sömre för kroppen. Men vi måste faktiskt aldrig utesluta något helt om vi inte vill. Sunt förnuft, anpassning och balans är ganska viktigt.

Min lunch idag blev potatis i ugn, quornbiffar, dressing på gräddfil och timjan samt grönsaker. Enkelt, nyttigt och gott!
Nu efter några timmars plugg ska också lite mellanmål intas, det blir nog keso och kvarg med lite glutenfri granola och bär! Och ikväll väntar middag ute med arbetskollegor.

Fredagen

Veckans vardagar börjar lida mot sitt slut och jag har haft en dag av det mesta inblandat känns det som. Många timmars sömn, kanske för många för utvilad var inte rätta ordet. Studierna har varit på tapeten, skrivit en del och lånat böcker till kommande arbeten om olika dieter. Besökt min svägerska en stund och gått i stormen ute så jag blev galet svettig. Väl hemma är det nu lugnt och middagen är intagen. Och på tal om dieter så blev det idag en rätt i LCHF-anda, dock inget ja äter enligt annars.

Kanske inte ser så mycket ut för världen, men detta är gott! Jag gjorde dock en mindre gratäng än jag brukar. I denna hade jag:

2 ägg
0.75 dl lätt creme fraiche
75 g kräftstjärtar
5 koktailtomater
riven ost
salt och peppar

In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter och din mycket goda middag kan serveras!

Delish lunch

Alltid mycket lättare att laga bättre mat på mina studiedagar! Idag blev det kalkonfärsbiffar med riven morot i, ris med gurkmeja och ärter.
Enkelt, nyttigt, kalorisnålt och proteinrikt. En klick gräddfil upepå kan göra rätten lite mer lyxig och smarrig! Delish!

Veckans gång framåt

Torsdag och jag börjar känna mig normal i kroppen igen. Igår kunde jag räta ut armarna utan större smärta och jag tog mig även till gymmet för att lite lätt röra på mig. Gå var ju inga problem, men jogga tog i en del i ryggen och överkroppen än. Så på kvällen var jag aningen stel och trött för ganska lite. Men jag tror den lilla rörligheten också gjorde något gott för idag känns det faktiskt bättre. Tänk va skönt det kan vara när det går åt rätt håll med något. Jag kunde ju dag för dag i veckan känna hur jag blev gladare ju mer all stelhet släppte. Visar dock på hur lätt jag påverkas mentalt...!

Idag har även två viktiga skoluppgifter slutförts, frågan är om de är bra nog..? Alltid ifrågasätter jag hur bra det ändå känts. Aldrig lätt att vara helt säker på sin kunskap.. Men de är gjorda och jag kan inget göra förrän respons återfås. Tills dess blir det idag inget mer plugg. Ev en promenad i eftermiddag, först ska lunchen få sjunka in och några minuter i soffan spenderas!

 

Dagens lunch var bananpannkaka med vaniljkvarg!
1 banan
2 ägg
(Mosa eller mixa, stek.)
100 g vaniljkvarg

Ett härligt nyårsfirande

Fyra vänner runt ett bord, god mat och lugnt umgänge. Lite musik, lite spel och avslutningsvis fyrverkerier i stan - en helt okej nyårsafton :) 

 

 

--- 

Middagen: Fläskfile i ugn med potatisklyftor och rotfrukter, bea-sås och sallad.
(Enkelt, helt i FODMAP-vänlig anda, totalt lökfritt och mycket gott!)

Efterrätten: Krossade digestivekex, toppat med vaniljglass, hallon, blåbär och vit chokladgarnityr.
(Glutenfria kex, laktosfri glass - enkelt, snabbt men gott!)

---

Kalkonfärsbiffar

Nötfärsbiffar brukar jag ofta göra men här om veckan gjorde jag något helt annat, nämligen kalkonfärsbiffar! Sprang på fryst kalkonfärs i frysdisken på Coop och tänkte, jag testar! Dock var den fryst i en sådan "korv" så jag var tvungen att tina allt på en gång, dvs 500 g. Men tack vare det blev det en hel del matlådor. Biffarna gjorde jag på färsen och riven morot samt kryddade med olika kryddor jag hade hemma (dock ingen lök då jag inte äter lök alls för magens skull). Stekte på båda sidor och de blev riktigt bra. I matlådorna hade jag potatis i ugn och grönsaker, här nedan syns en tallrik med biffar och en stor sallad. Jag gjorde också en liten sås och hällde någon matsked på biffarna för lite mer smak. Blev kanon! Något jag absolut ska testa igen. Gott alternativ till nötfärs man annars lätt fastnar på! Finns säkert en massa andra saker man också kan laga på kalkonfärsen, eller kanske kycklingfärs som brukar finnas i vissa affärer.

Mitt tips till er, dela gärna era tips i kommentarerna eller länka till er sida! Matinspiration behövs alltid :)

Mera bakning | Glutenfritt "hårt" bröd

Hej på er! Jag har verkligen mer energi idag, nästan svårt att sitta still. Pluggat en del idag och då mycket nytt ska tas in inom näringslära så krävs pauser. Dels för att vila huvudet och dels för att hinna reflektera kring vad jag läst, skrivit och gjort. Går och resonerar lite med mig själv här hemma, googlar för att läsa något på ett annat sätt om jag inte riktigt förstår m.fl. metoder som faktiskt hittills fungerat bra. Känns som jag börjar fylla mig själv med fler insikter om kost och dess näringsinnehåll. Men mycket finns kvar att lära ännu, tror fortsättningen kommer bli bra den också!

I pauserna idag har jag gjort en ny müsli som jag skrev i föregående inlägg. Dessutom har jag gjort ett nytt försök på ett glutenfritt hårt bröd som jag testat en gång förut. Jag köper gärna färdiga hårt bröd i hyllan för glutenfria livsmedel i affären, men många val innehåller tillsatser och socker. Visst äter jag livsmedel med sådant, men om jag kan undvika det i vissa och dessutom baka själv från grunden med bra ingredienser så gör jag gärna det. Jag ska dock inte ta åt mig äran för detta recept, jag fick det av en bekant. Men recepten är ju till för att dela med sig av, så här kommer det.

1 dl glutenfria havregryn 
2 tsk linfrön
2 tsk chiafrön
1,5 dl bovete- och teffmjöl
2 tsk honung
(jag använde bara 1 tsk honung då de blir väldigt söta annars)
2 tsk hjorthornssalt
salt
(jag använde inge extra salt, avögrs efter smak och tycke)

Blanda havregryn, linfrön, chiafrön och ev salt i en bunke med 1,5 dl vatten. Ställ i kylen i ca 2 timmar.
Tillsätt sedan 1 dl bovetemjöl (resten behövs till utbakning), honungen och hjorthornssaltet och rör/knåda ihop en deg.
Rulla till bollar (pingisbollar i storlek ca) och kavla eller tryck ut på ett bakplåtspapper det är kletigt så mjölet behövs verkligen).
Ställ in i ugnen på 8-10 minuter i 250 grader. Vänd bröden efter halva tiden. Låt svalna!

Sist jag gjorde dem blev de oerhört sega, men med dagarna och veckorna som gick blev det hårdare och krispigare. Att grädda de en stund extra hjälpte tyckte jag denna gång, de blev mindre sega direkt, men kräver ändå tid för att bli krispiga. Går dock att äta oavsett. Det blir 15-20 stycken av en sats beroende på hur stora man gör dem - bara testa och låta fantasin flöda! Som ni kan se ovan så är ingredienserna bra basprodukter. Hjorthornssalt används istället för bakpulver för att göra bröden mer spröda.

Food prep

Ja, när jag ändå var igång med müslin så kunde jag lika gärna göra lite matlådor också. Inte alltid jag får till att det bli av en söndag, helt beroende på lust och ork, men idag fanns motivationen framför allt till att förbereda bra mat inför veckan som är uppladdning inför Tjurruset på lördag. Blev i alla fall nötfärsbiffar med potatisklyftor, morötter och ärtor samt ris med kycklingwok. Testade att koka kycklingen först och sedan woka den, något jag måste testa fler gånger - svårt att få till riktigt bra kyckling må jag säga :P

Egengjord müsli

Jag är så oerhört trött på halsontet, men inser att jag även idag behöver ta det skapligt lugnt hemma. Men lite fix får det allt bli och nu på förmiddagen gjorde jag en egen müssli för första gången. Letade inspiration på nätet och utgick från det jag hade hemma och ja, ett resultat blev det. Det var oerhört enkelt och tog ingen lång tid alls, lätt att variera innehåll och smak efter eget tycke.


--
Receptet jag fick fram blev följande:

2,5 dl glutenfria havregryn
2,5 dl boveteflingor
0,5 dl chiafrön
0,5 dl psylliumfrön
0,5 dl linfrön
En näve hackade mandlar

När de torra ingredienserna var blandade i en skål tillsatte jag 0,5 dl vatten, 0,5 dl rapsolja och 2 tsk honung ihopblandat.
Gräddade i ugnen ca 20 min på 150 grader. Väl ute svalnade det fort.
--

Jag valde inte att smaksätta något mer utöver det utan smaksätter ofta med något bär eller frukt till själva filen, kvargen eller vad det nu äts till. Det känns som att denna müssli är en blandning av många bra lösliga fibrer för magen samt fibrer och bra kolhydrater. För mig och många andra med en känslig tarm (ibs-mage) är både havregryn och mandlar en chansning att ta med. Vissa klarar det bättre än andra. Det man ska komma ihåg är att i en müssli får man i sig av allt, men i mindre mängd och då kan magen klara av det bättre än om det är en stor del av något på en gång.