Madde Blomquist

Kategori: Inspiration

Ännu en utmaning avklarad

April 2016 antog jag utmaningen Ica-klassikern med en vän. Alltså en svensk klassiker men på egen hand. Med olika tidsspann skulle loppen som ingår i en svensk klassiker göras. Varje delmoment hade alternativ träning för att nå så många motionärer som möjligt. Ett mycket bra upplägg som kan anpassas efter ens egna nivå.

Nu är i alla fall alla delmoment färdiga, inte ens Tjejvasan som körs om en vecka behövdes för att klara av nio mil skidåkning. Den värsta delen var nog cyklingen och lättast var helt klart löpningen. Mest betungande för kroppen blev simningen, då jag istället körde mycket roddmaskin - fick mig en rejäl överbelastning i rumpan och ländryggen. Sista utmaningen nu har varit längdskidor, stakmaskin och crosstrainer. Det har blivit mest crosstrainer dock, men även den maskinen går att lära sig "tycka om" :)

Kommande års Ica-klassiker blir det dock inte. Jag gillar utmaningar och antar de gärna, men jag blir lätt manisk och enformig inför dem. Vilket ofta gör att övrig träning blir lidande och mycket måste börjas om från noll så att säga. Det blir enstaka lopp här och där som utmaningar, men jag skippar ett nytt år på detta.

Men det har varit roligt!

    

 

I   MÅÅÅÅÅÅÅÅÅL!

 

Svälj din stolthet, men våga också vara stolt

Hallå där! Sitter här i soffan efter en dag av arbete, träning och matlagning. En dag jag hittills känner gått min väg hyfsat bra och där mina val känts rätt och bra, för mig. Men ändå kan jag inte låta bli att låta vissa små saker påverka mig lite för mycket. Ni vet att tillslut kan den minsta grejen bli galet stor just för att sak på sak lagts på hög. Det har inte runnit över än, för trots allt så lyckas jag lägga bort en del när jag väl får andrum. Absolut en av de bästa lärdomarna jag haft sista tiden .För det är en lärdom för min skull, för mitt välmående och för min stolthet.

Men ibland känner jag också att jag behöver svälja min stolthet lite. Visst ska jag få tycka och tänka som jag vill, göra det jag vill men ibland kanske jag agerar som jag vill även om det inte alltid är lämpligt. Fördelen här är att jag rannsakar mig själv och faktiskt inser hur tokigt det kan bli ibland. Fel ord, fel tonläge, onödigt irriterad eller liknande. Av det kan jag lära, tänka till och tänka om, om så behövs. Men ibland är det helt enkelt omöjligt. Blir man provocerad är det lätt att provocera tillbaka.

Trots att jag här lyfter fram en god sida och en sämre sida så bidrar de båda till min personliga utveckling. Jag har alltid analyserat mig själv och alla andra, det är min personlighet. Det jag lärt mig däremot är att jag inte kan förändra andra, men jag kan förändra hur jag ser på dem, lyssnar på dem och tar emot av dem. Hur svårt det än kan vara ibland så lovar jag att övning ger färdighet. Detta betyder inte att man ska ta vad som helst och man måste våga säga ifrån eller få bli arg själv. Men i och med att jag faktiskt är otroligt självmedveten så förstår jag mig själv lite bättre och även om jag klandrar mig själv rätt ofta så har jag också blivit bättre på att lyfta mig själv mer ofta.

 

Att bli mer självmedveten gör att jag får en klarare bild av mig själv och mitt liv, vilket också gör det enklare för mig att förändra något i min livsstil - om jag så vill. Jag vill lite för mycket just nu så jag får försöka ta en sak i taget. Men jag har tankar och ideér, nu ska bara framtiden utvisa vad av det som blir verklighet. Men jag vet här och nu att jag hittills under de senaste åren kommit långt i mitt tankesätt och levnadssätt. Jag är inte lika beroende av andra människor nu som förr, jag lever mer för mig själv än för andra och jag lär mig att utveckla mig själv. Ni anar inte hur betydelsefullt detta är för mig, hur stolt jag faktiskt är över mig själv.

 

 

VÅGA RANNSAKA DIG SJÄLV
VÅGA LÄRA OM OCH AV DIG SJÄLV
VÅGA OCKSÅ VARA STOLT ÖVER DIG SJÄLV

Torsdag 09.13

Nej ni, vaknar upp totalt däckad och med fel känsla, varför? Känner att min stress förra veckan har hållit i sig rent känslomässigt och jag har haft svårt att faktiskt finna inspiration och motivation. Det går upp och ner under dagen, en stund sämre, en stund bättre. Idag tänkte jag dock försöka ge mig själv en stund avslappning då jag ska unna mig en massage, behövlig för både muskler och själ. Innan det en promenad till skogs med en vän när som och i övrigt det som faller mig in. Får helt enkelt se om min inspiration höjer sig lite under dagen.

Hoppas den gör det för dig!

Utmaning avklarad och ny startar

God förmiddag! Somnade som en stock igår i soffan efter mer än ett dygns barnvaktande, som en liten bebis sov jag nästan 10 timmar inatt. Utvilad men inte riktigt på humör när jag vaknade så ganska snart efter frukost bar det iväg till gymmet, där brukar jag få lite mer feeling! Och det fick jag! Oavsett träning eller inte idag så var tanken att slutföra benböj-utmaningen och det kan jag nu bocka av! Förutom benböjen blev det kondition, intervaller, marklyft och lite bålstyrka. Ett skönt pass och skönt att komma igång och få en bättre känsla när kroppen väl fått jobba lite!

Upp till 55 gjorde jag alla i streck en gång per dag. Från 60 och framåt delade jag upp de i två set och gjorde antingen seten efter varandra med lite vila mellan eller morgon och kväll. 

 

Benböj-utmaningen är inte den första utmaningen av liknande sort jag gjort. Inte heller den sista. Jag tänkte nämligen fortsätta enligt samma schema, men nu satsa på armhävningar eller push ups. Antalet per dag delar man upp som man själv vill, hur övningen görs är upp till dig. Gör den efter din förmåga och vilja att utvecklas och bli starkare. På tå, på knä, mot en bänk, mot en vägg... 

 

Häng på!

 

Utmaning!

En av tjejerna på utbildningen startade med klassen en utmaning för en vecka sedan som jag tänkte skicka vidare. En utmaning som handlar om träning, närmare bestämt benböj. Utmaningen håller i sig i två veckor och på de två veckorna ska man efter schema göra ett visst antal benböj per dag för att sedan dag 14 avsluta med hela 100 st. Benböjen görs efter egen förmåga. Du gör de så djupa du kan och du behöver inte göra alla i sträck utan får dela upp dem i omgångar och under dagen ju fler de blir. Helt upp till dig!

Det som jag känner att en sådan här utmaning ger är inte bara starka ben utan ett driv att faktiskt göra en förändring i vardagen. Benböj, eller vad utmaningen än må vara, kräver inget gym och ingen stor tid. Det kräver bara en liten ansträngning dag för dag (med vilodagar) under två veckor Och vem vet vad dessa två veckor kan göra med motivationen? Värt att testa va?Själv är jag just nu inne på dag 8, vilket innebär vilodag. Imorgon ska jag ge mig på 60 st benböj. Hur jag delar upp dem återstår att se.. :P När dessa två veckor kanske vi kan komma på en ny utmaning, vem vet! Har du någon så kommentera eller länka till din sida så kanske vi kan få fler utmaningar att haka på! 

Heja heja! #träningsvilja

En föreläsning att minnas

Igår var jag som jag skrev i föregående inlägg på en föreläsning här i Eskilstunas lokal Lokomotivet. En föreläsning om livet, dess väg framåt och om humorn i vardagen. Personen som höll i föreläsningen var Jesper Caron, inspiratör, föreläsare och humortränare sedan 10 år tillbaka. Jesper talar om att leda och lyfta sig själv, om möjligheterna att faktiskt träna sig på att förändra saker och ting under livets gång. Och vikten av att göra det NU, innan det är för sent. Han talar om 25 faktorer som påverkar hur vi mår, några av de tar han upp med oss. De andra ska jag läsa om i hans bok. Mycket handlar om att försöka se förbi hinder vi känner och ser, försöka byta glasögon för att finna nya synsätt och uppfattningar. Akta oss för känslofällorna och våga byta fokus för att själva se hur vi reagerar. Han talar om hur viktigt det är att våga ha förebilder, att våga se upp till någon och faktiskt ta reda på hur den personen gör något specifikt för att själv få en väg att gå mot sitt mål. Han talar bl.a. också om att vårda relationen till oss själva, att tänka på hur vi framställer oss själva genom våra egna ord, både inför andra men mest inför oss själva. Det är hur vi agerar och är samt hur vi talar med oss själva som vi bygger vårt mående. Vi har val att göra och våra val påverkar oss positivt eller negativt. Men vi kan alltid träna upp oss själva i att gå mer åt den positiva riktningen, men det är helt och håller vårt egna ansvar att göra det.

Att gå på föreläsningar som dessa är oerhört givande. Jag har gått på många förut och även fast innehållet syftar till samma sak så blir jag lika inspirerad och berörd varje gång. Jag kan dessutom relatera till så oerhört mycket i mitt liv. Jesper fick mig igår att skratta, känna glädje och framsteg. Samtidigt fick han mig att bli rörd, eftertänksam och inombords ganska ledsen. Detta för att jag började reflektera på min resa, vart jag kommit och vart jag ännu står och stampar. Men det är en bra reflektion, en nyttig sådan. Och det får mig att inse vilken bit jag faktiskt redan tagit och vilken bit jag har kvar. Men framför allt så fick gårdagen (och tidigare reflektioner) mig att inse att jag har för stora och vida mål, för ospecificerade och för riktade mot hur det ska vara mer än hur jag vill att det ska vara. Något jag ska sätta mig ner och fundera på, skriva ner mer specifikt och dela upp i delmål.

Tack Jesper för dina ord, dina historier och hur du berörde mig med sorg och glädje.
Tack för din öppenhet och tack för att du, liksom många andra föreläsare, får mig att vilja stå där du stod igår. 


(Fotot lånat av Jesper Caron. Jag och min vän Ellinor gick tillsammans :)                                                                                                 Boken kommer läsas inom kort!)

 

Drömmer mig bort


Tänk om jag var där igen.. Där på toppen av ett berg mitt ute i öknen Wadi Rum i Jordanien. Iakttagandes solnedgången och inandandes ren och skör frihet. I miss it... 

1:a september

Officiellt är hösten här och min första dag på halvtids arbete och halvtid studier är kommen! Jag startade dock dagen med ett träningspass efter tidig frukost. Såhär mitt i veckan var det vid 07.30 skapligt lugnt på gymmet. Ländryggen men framför allt rumpan tar ännu emot, mer vissa dagar, mindre andra. Körde det jag kände fungerade idag, men det kändes inte fullt bra :/ En promenad senare för att inte vara för still och massage imorgon kanske kan göra susen! Men nu ska tid ägnas åt studierna, en liten uppgift inom området hälsa ska skrivas och några sidor ska sedan läsas!

Melissa Horn


Det blev lite sommar igår igen, värmen kom tillbaka och höll sig ganska ljummen hela kvällen ut. För min del blev det en promenad/cykeltur
ner till Eskilstunas GainesVille-festival på Strömsholmen för att lyssna på Melissa Horn. Hade dock ingen biljett så jag m.fl. stod utanför, hörde
dock lika bra ändå. Melissa Horn har en förmåga att skriva oerhört djupa texter och med sin sång förmedla känslor utan dess like. Jag älskar 
hennes musik - oerhört sorgligt att detta är hennes sista turne :( Men tack Melissa för din musik, den spelas garanterat vidare hos mig!
(fotot på Melissa är från en konsert på Gröna Lund augusti 2014)

 

  
Några favoriter :)

Förändring med marmor-mönster


Köpte dekorplast förra veckan med marmor-motiv, en mörk och en ljus med inslag av ljusblått. Nu på eftermiddagen piffade jag med hjälp av den ljusa dekorplasten till
mitt soffbord - enkelt och ett helt nytt utseende! Och det lite mer guldaktiga har ännu sin plats :)