Madde Blomquist

Mera bakning | Glutenfritt "hårt" bröd

Hej på er! Jag har verkligen mer energi idag, nästan svårt att sitta still. Pluggat en del idag och då mycket nytt ska tas in inom näringslära så krävs pauser. Dels för att vila huvudet och dels för att hinna reflektera kring vad jag läst, skrivit och gjort. Går och resonerar lite med mig själv här hemma, googlar för att läsa något på ett annat sätt om jag inte riktigt förstår m.fl. metoder som faktiskt hittills fungerat bra. Känns som jag börjar fylla mig själv med fler insikter om kost och dess näringsinnehåll. Men mycket finns kvar att lära ännu, tror fortsättningen kommer bli bra den också!

I pauserna idag har jag gjort en ny müsli som jag skrev i föregående inlägg. Dessutom har jag gjort ett nytt försök på ett glutenfritt hårt bröd som jag testat en gång förut. Jag köper gärna färdiga hårt bröd i hyllan för glutenfria livsmedel i affären, men många val innehåller tillsatser och socker. Visst äter jag livsmedel med sådant, men om jag kan undvika det i vissa och dessutom baka själv från grunden med bra ingredienser så gör jag gärna det. Jag ska dock inte ta åt mig äran för detta recept, jag fick det av en bekant. Men recepten är ju till för att dela med sig av, så här kommer det.

1 dl glutenfria havregryn 
2 tsk linfrön
2 tsk chiafrön
1,5 dl bovete- och teffmjöl
2 tsk honung
(jag använde bara 1 tsk honung då de blir väldigt söta annars)
2 tsk hjorthornssalt
salt
(jag använde inge extra salt, avögrs efter smak och tycke)

Blanda havregryn, linfrön, chiafrön och ev salt i en bunke med 1,5 dl vatten. Ställ i kylen i ca 2 timmar.
Tillsätt sedan 1 dl bovetemjöl (resten behövs till utbakning), honungen och hjorthornssaltet och rör/knåda ihop en deg.
Rulla till bollar (pingisbollar i storlek ca) och kavla eller tryck ut på ett bakplåtspapper det är kletigt så mjölet behövs verkligen).
Ställ in i ugnen på 8-10 minuter i 250 grader. Vänd bröden efter halva tiden. Låt svalna!

Sist jag gjorde dem blev de oerhört sega, men med dagarna och veckorna som gick blev det hårdare och krispigare. Att grädda de en stund extra hjälpte tyckte jag denna gång, de blev mindre sega direkt, men kräver ändå tid för att bli krispiga. Går dock att äta oavsett. Det blir 15-20 stycken av en sats beroende på hur stora man gör dem - bara testa och låta fantasin flöda! Som ni kan se ovan så är ingredienserna bra basprodukter. Hjorthornssalt används istället för bakpulver för att göra bröden mer spröda.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas