Madde Blomquist

När det närmar sig årets slut

När det närmar sig årets slut brukar många människor summera året som gått, både på gott och ont. En del har kanske kämpat hela året och vill bara glömma det, andra har haft ett år som flutit på och gärna fortsätter nya året på samma sätt. Det är upp till varje människa att summera på sitt egna sätt, men jag vill komma med en viktig poäng mitt i allt. Våga leta fram ljuspunkterna under året som gått, oavsett om det varit tungt eller lätt. Våga rannsaka och resonera men våga och summera det som faktiskt varit bra, känts bra och fått dig att må bra. Hur känns det när du gjort det? För vet ni, trots mörker så finns ljus Det finns det inga tvivel på. De kan bara vara svåra att se, just där och då.

 

Jag summerar gärna året och tänkte starta här och nu. Mitt år har varit ganska upp och ner, men i sin helhet har det gått framåt på många punkter. Några punkter kommer här:

Personlig utveckling
Jag skriver ganska ofta i bloggen om min personliga utveckling, en del om min resa mot ett starkare jag. Jag går kanske inte alltid in på detalj men jag är öppen med att en dålig självkänsla och ett dåligt självförtroende präglat mitt liv lite för mycket och varit min främsta uppgift att stärka. Jag har inte bara gjort det detta år, men det är nog just nu det faktiskt har börjat ta fart åt rätt håll på riktigt. Hur har jag då lyckats? Stor hjälp är från den terapi jag gått i, som jag avslutade innan sommaren detta år. Den terapin har fått mig att rannsaka mig själv, men också att börja rensa mig själv. Det sistnämnda har nog varit det absolut viktigaste. Jag har vågat förstå vad som är viktigt och vad som faktiskt skäl min energi. Sen är jag inte fullt där jag kanske vill vara, men jag är otroligt medveten om min placering och jag känner mig starkare mentalt. Det dåliga samvetet når mig inte lika lätt längre och det är jag stolt över.

Min personliga utveckling kommer aldrig ta slut, det finns så otroligt mycket att lära och utveckla. Ju mer jag lär mig och ju starkare jag känner mig som person, desto mer vill jag lära mig och fortsätta utveckla. Kanske till och med jobba med. Jag är otroligt stolt över att jag vågat göra den resa jag gjort, stolt över att jag faktiskt svalt en del stolthet och faktiskt sett min egen del i många saker. Att våga rannsaka mig själv, våga välja och våga stå på mig. Sen är jag långt från fulländad, men det är alla. Så länge vi lever kommer vi lära.

Studier

I augusti i år startade jag en utbildning som jag ännu går. En utbildning inom kost och hälsa. Jag tog mig an utbildningen främst för att få en förändring i vardagen och för att läsa om något som ligger mig varmt om hjärtat. Hittills går utbildningen bra även om det där med självdisciplin inte riktigt funkar till hundra procent. Man jag lär mig otroligt mycket om ämnen inom kost och hälsa och åter igen lär jag mig mycket om mig själv. Jag har dessutom gått ner i tid på mitt arbete för att verkligen ge studierna tid och inte gå in i någon stress igen. Oavsett vad utbildningen i slutändan ger så har den personligen redan gett otroligt mycket. Jag brinner mer och mer för ämnet som jag själv så tydligt befinner mig i. Den ger mig tankar och drömmar om framtiden, den ger mig hopp om att våga byta bana och utforska andra yrken. Men det återstår ett halvår, så vad som sker visar sig. Men hittills har den gett mig andrum, betänketid, kunskap och framtidstro. Det om något är väl värt att studera för?

Ångest

Va? Ångest? Ska jag summera något som faktiskt är negativt? Ja, tänk att det ska jag. Även om ångesten går in ganska väl i min personliga utveckling så är den för mig också ett eget kapitel som är viktigt att se framsteg i. Ångest ter sig så olika för människor. Allt från oro, ledsamhet, nedstämdhet till panik och flykt. Ja, vi är olika, reagerar olika och beter oss olika därefter. Jag har haft ångest på olika nivåer under många år men med åren har jag lärt mig känna igen den och hantera den bättre. Nu för tiden kan ångesten hålla i några dagar, kanske bara en dag eller till och med bara en stund. Det beror helt på vad den orsakats av och hur jag bemöter den.

Det jag främst lärt mig är att livet inte alltid går som på räls. Människor får göra fel och kan inte alltid vara alla till lags. Jag har också lärt mig att jag ska prioritera mig själv mer än jag prioriterar andra, det är trots allt jag som lever mitt liv och ingen annan. Lärdomar som dessa gör att jag kan möta ångesten på ett lättare sätt, jag kan hantera den och resonera med den. Men framför allt så kan jag acceptera den och det är nog den absolut viktigaste lärdomen. Acceptansen. För ångest är något jag alltid kommer ha, mer eller mindre. Det tillhör min personlighet. Därför är det inget jag kan bli av med eller kasta bort. Men att acceptera att den tillhör mig och att den ibland slår till gör det otroligt mycket enklare. Lika så med stressen, den kommer och går när jag framkallar den eller skjuter undan den. För den beror på mig, inte så mycket på annat runt omkring. Jag älskar att ha många bollar i luften, men jag är också otroligt dålig på det för det stressar mig. Där och då måste jag prioritera några saker och acceptera att något läggs bort för stunden, dagen eller kanske veckan. Då lägger sig stressen, lugnet infinner sig mer och jag slipper få ångest för att något inte blir gjort. Jag har faktiskt blivit expert på min egen ångest och stress, ja på god väg ditåt i alla fall!

Träningen

Träningen har alltid varit och kommer alltid förbi viktig för mig. Och detta år har den nog blivit viktigare än någonsin. Jag tränar ofta i perioder vilket är något jag inte trivs med egentligen, för det kräver att jag hela tiden börjar om och bygger upp. Det här året startade så men har börjat förändrats till det mer balanserade och vardagliga. Dvs. jag har fått in en bättre rytm. Sen har så klart en del sjukdom och annat satt en del stopp, men trots allt inte så stora stopp som vanligen förekommit. 

Något som bidragit till detta är också mitt mod att anlita en PT. (Observera att jag tog fram mitt mod i att anlita en PT och inte bara lyfte PT'n). PT-passen har fått mig att känna hur hård träning känns och hur kul jag faktiskt tycker det är. Hur bra jag är! Jag har fått fram glädjen i träningen på ett annat sätt och jag har vågat ta mig an det hur obekväm jag än varit rent kroppsligt. Däremot har träningen viss tid blivit för hård, men det är jag medveten av och nya mål innefattar just den bristen till kommande termin då några fler PT-pass ska sätta fronten för min träning.

Träning får mig att svettas, den får mig att ta i, den får mig att släppa tankar, den får mig att stressa ner och den ger mig lugn inombords. Just därför är träningen viktig för mig. Ju fler resultat den sedan ger rent fysiskt är också en morot, men det är något som får ta tid och växa fram. Men för mig är träningen en prioritering, för att jag vet att den både fysiskt och psykiskt gör mig otroligt gott!

Det var en liten summering av några saker jag finner att jag verkligen gjort framsteg i under 2016. Kanske kommer jag skriva någon mer kommande dagar, återstår att se.
Jag hoppas du också känner att du kan finna dina framsteg, dina glädjestunder och din utveckling. Och oavsett om du kan göra det eller inte. Läs ovan skrivna ord på fotot. 

 

FORTSÄTT ALLTID ATT FORTSÄTTA!

Ge aldrig upp! Acceptera en motgång, men fortsätt kämpa för Din skull!

 

~~~~

 

Gott Nytt År!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas